När en kalasinbjudan dimper ned i brevlådan, eller ett Facebookevent om en stundande utgång skapas, då vet man vad som komma skall. Fest är något som spontant associeras med dans, skratt, mingel och minnen – men inte sällan innebär förberedelserna inför firandet även en hel del ångest. För vad katten ska man ha på sig?! Det spelar ingen roll om garderoben är full av plagg som har funkat vid andra tillfällen – plötsligt känns inget av dem rätt längre. Man vill ha något nytt, eller åtminstone något som ser ut att vara nytt, och man vill gärna bli snyggast på stället. Vi ska nu titta närmre på hur du kan lyckas med att uppfylla dessa kriterier, oavsett om din plånbok är av det tjockare eller det tunnare slaget.

Partypinglan som helst shoppar nytt

Har du bara den ekonomiska möjligheten så är det fritt fram att erkänna det: det är allt något visst med att unna sig ett sprillans nytt plagg inför en kommande festlighet. Vi människor är väldigt lättköpta på det sättet, det kan räcka med en shoppingpåse i handen för att vi plötsligt ska känna oss extremt tillfredsställda och studsa hem från affären med lätta steg. Tillhör du dem som helst shoppar i butik så har du säkert redan dina favoritaffärer klara för dig: kanske är det galleriornas modekedjor som gäller, eller också de lite chicare butikerna på stadens motsvarighet till Champs-Élysées. Eller också har du fallit pladask för vår tids nätshoppingtrend, och ser ingen anledning att trängas i provrumsköer när du kan sitta i lugn och ro och klicka hem dina plagg framför datorn. Oavsett vilken typ du tillhör, brukar såväl fysiska som nätbaserade butiker ofta ha en speciell, lite lyxigare linje kläder avsedd snarare för fest än för vardag. Det är här du ska fokusera och utgå ifrån.

Investera i ett pråligt nyckelplagg – kanske en paljettklänning, en sidenskjorta eller varför inte ett par välsittande kostymbyxor. Beroende på hur iögonenfallande detta plagg är, får du sedan matcha med lämpliga andra plagg och accessoarer. Har du satsat på ett plagg modell ”vräkig lyx”, kan du med fördel klä ned det något med t.ex. jeans, ett par enkla boots eller en sportig jacka. På så vis skapar du en balanserad helhet som ändå ger ett festligt intryck, tack vare det flottare nyckelplagget. Motsatt gäller också, det vill säga om du till exempel har satsat på en klassiskt skuren, enfärgad klänning så kan du gärna klä upp den med höga klackar, ett glittrande halsband eller en silkesblank dräktjacka. Se bara till att vara noggrann med balansen – du vill varken se för uppklädd eller för nedklädd ut, utan en jämvikt är A och O för en lyckad festoutfit.

Partypinglan som helst återanvänder

Tycker du att det känns onödigt att spendera hundratals kronor på en klädsel som du troligtvis bara kommer att använda vid ett tillfälle, finns det lika stora chanser att komma snyggt klädd till festen för det. En av de största, och kanske mest otippade, källorna till en ”nygammal” outfit är – håll i dig nu – din egen garderob. Troligtvis har du redan i din ägo en mängd kläder som med lite kreativitet och stilistiskt tänkande kan kombineras och förvandlas till en helt ”ny” stass. Börja med att tänka igenom vad det är för slags sammankomst du ska på. Känns kjol, klänning eller byxor bäst i den situationen? Ska du dansa mycket kanske du inte vill ha något alltför kortkort på dig, och ska du på buffé kanske du inte vill ha korvskinnstajta jeans med hög midja…

Därefter, se till materialen. Sammet, siden, brokad och skinn är exempel på material som känns lyxiga och skriker ”fest!”. Ett sådant plagg kan räcka och komma väl till sin rätt i kombination med mer nedtonade strukturer, men det kan också vara effektfullt att matcha flera plagg i dessa kvalitetsmaterial. Som ovan nämndes är det helhetskänslan och balansen i din outfit som räknas – välj därför skor och accessoarer utifrån de kläder du tänkt bära.

Ett sista tips för att återanvända de kläder man redan har är att piffa till dem lite extra inför festen. Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Limma fast strasstenar kring urringningen, stryk på ett coolt ”iron on”-tryck, lägg upp en långklänning så att den blir lårkort, sy fast mängder av rosetter eller tofsvippor, klipp av och fransa till ett par gamla jeans till rockiga shorts… Fest behöver definitivt inte betyda plånboks-pest!

Inspiration

Vett och etikett – vad innebär olika klädkoder egentligen?: http://www.vett-och-etikett.com/vett-och-etikett.asp?tips=Kladkoder

På Nelly hittar du mängder av partykläder från olika märken: http://nelly.com/se/kl%C3%A4der-f%C3%B6r-kvinnor/

Leta inspiration till hur du kan pimpa dina plagg till starkt lysande feststjärnor!: https://www.pinterest.com/shelbo/diy-clothes/