Hitta sin egen stil

Välkommen till Flexicool.se som är en blogg för dig som vill ha bra tips på coola stilar, och snygga prisvärda kläder som passar bra in på dessa stilar. Det är inte en “dagens outfit-blogg” utan snarare en plats för inspiration och idéer. Vi vill lyfta fram butiker som förtjänar det, webbsidor som gör något extra bra och så vidare. Kom också gärna med egna förslag i kommentarerna.

 

 Hur du kan hitta din egen stil

Människans mest basala behov lärde du dig säkert att räkna upp i skolan: sömn, mat, vatten, trygghet… Det är nog ingen som skulle få för sig att ifrågasätta den saken. Men hur många tänker spontant att kläder hör till de saker som faktiskt gör oss människor till människor? Kläder har en uppgift som är lika uppenbar som viktig – de håller oss varma och torra – men utöver detta fyller de en social funktion, som kan vara minst lika central.

Den som säger att kläder bara är mönstersydda tygstycken utan någon som helst mer symbolisk innebörd, han ljuger alltså. Vad du väljer att ta på dig kommunicerar nämligen så mycket mer än bara att ”du gillar blått” eller ”du ville ta på dig en hoodie imorse”. Vi människor är flockdjur och för att kunna stärka vår egen identitet behöver vi andra att jämföra oss med. Det är där kläder blir en angelägen fråga: vad du har på dig signalerar något om vem du är, men också något om vem du inte är.

Med andra ord bör du, under din shoppingrunda, inte lämna någonting åt slumpen. En T-shirt med ett tryck du inte kan stå för kan få ödesdigra konsekvenser, på samma sätt som en viss outfit i ett visst sammanhang kan falla helt fel ut. Detta innebär förstås inte att du ska klä dig ”för andras skull” – tvärtom så handlar det om att hitta en stil som motsvarar och framhäver just din personlighet i så hög grad som möjligt.

Tillhör du kanske den stora skara som känner sig lätt splittrade, angående att se den röda tråden i sin fritids-, jobb- och festklädsel? Det blir gärna så att man tar fram ett antal outfits som man anser passar exempelvis på jobbet, men som man tycker känns väldigt annorlunda från de kläder man har hemma eller på krogen. Om så är fallet, försök att välja ut några schysta stylingknep och/eller accessoarer som känns som din grej, och som du sedan kan låta gå igen i dina olika utstyrslar. Det kan till exempel handla om uppkavlade byxben, scarves, blingiga smycken såväl till vardags som till fest, eller andra detaljer som du helt enkelt gör till dina ”signum”. Bara fantasin sätter gränserna, och du kommer snart att få mer insikt i hur just din stil ser ut!

Så vad ska du annars tänka på, ute i virrvarret av fullproppade affärer och svettiga provrum? Två ord: följ magkänslan! Tycker du att någonting ser bra ut, både på galgen och på din kropp, ja då är det med största sannolikhet något som känns som ”du” och därmed räknas som din egen stil. Naturligtvis finns det en rad faktorer som kan spela in och påverka, inte minst vilka trender som råder, men är magkänslan rätt så brukar det faktiskt bli ett lyckat köp.

Uteblir magkänslan så blir det snäppet svårare, men absolut inte omöjligt att definiera din egen stil. Då kan det istället vara klokt att använda vår tids största informationskälla: internet. På webben finns en mängd sätt att hitta inspiration och tips, inte minst tack vare alla modebloggar som ploppat upp de senaste åren. Det finns också en radda quiz och test, för att på virtuell väg komma fram till vad du tycker om och hur du vill klä dig. Se länkar nedan!

Modebloggar

http://nyheter24.se/modette

http://elle.se/kategori/blogg/

http://www.thesartorialist.com/

Quiz/test

http://www.lhj.com/lhj/quiz.jsp?quizId=/templatedata/lhj/quiz/data/WhatsYourStyleQuiz_09202002.xml

http://www.marieclaire.com/fashion/trends/street-style-quiz

http://www.quizrocket.com/fashion-style-quiz

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *